Bixby från Samsung – Vad är grejen med det?

Bixby röststyrning
Lånad bild från Samsung

När det kommer till Samsung så används ofta Bixby som något revolutionerande och ett stort säljargument. Men vad är egentligen meningen med Bixby? Siri, Alexa och Google Assistant röststyrda assistenter har vi sett i åratal. Gör här med detta inlägg ett försök att utreda hajpen med denna röstassistent i Samsungs telefoner.

Vilka telefoner har Bixby?

I nuläget verkar kommer Bixby bara till Samsungs flaggskepp. Bixby finns idag till Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8 Plus och Samsung Galaxy Note 8.

Bixby förstår och kan

En av de intressanta sakerna med Bixby är at appen skall förstå mer och kunna göra mer komplicerade saker. Ett exempel på detta är att man med enbart röst skall kunna skicka en selfie till en vän genom att säga ”Skicka min senaste bild till Sara”. Detta då röststyrningen har tillgång till appar så som galleri, kamera och sociala medier. Huvudfokus här är att appen klarar av och har tillgäng till många andra appar. Ett annat exempel är att du med röten skall kunna med rösten säga ”skicka min position till Janne”. Då hämtar Bixby din plats genom att använda GPS och skickar sedan informationen till din kontakt i telefonboken med sms-appen.

Bixby ser

Denna app har tillgång till kameran och med den ska man kunna göra flera häftiga saker. En sak till exempel är med appen kan rikta kameran mot ett landmärke som sedan ser vad det är för landmärke och skicka tillbaka informationen till användaren. Med kameran ska man även kunna översätta text genom att scanna texten och få den direkt översatt.

Appen kan också hjälpa till vid shopping, ser man något kul man vill köpa ska man bara behöva fotografera produkten. Appen hjälper dig därefter att leta upp varan på internet.

Påminnelser

Med appen kan man lägga in påminnelser som påminner en vid speciella platser eller tidpunkter. Verkligen inget revolutionerande, men jag gissar på att det kan vara mycket användbart om man får in Bixby i sin vardag. En sak som med detta verkar nytt är att appen ska kunna hålla koll på innehåll. Tillexempel har man börjat se ett Youtube.klipp men vill fortsätta titta på det när man kommer hem så ska man kunna lägga in en sån påminnelse.

Personliga tankar

Enligt min mening så har röststyrning utvecklats på tok för långsamt. Hur länge har det inte varit möjligt att ringa upp kontakter med rösten etc.? Det verkar som att Samsung faktiskt har gjort något väldigt genomtänkt med denna röstassistans. Vissa funktioner verkar riktigt intressanta. Men fungerar det i verkligheten? Jag har faktiskt inte sett den i verkligheten, skrev detta inlägg för att ta mig tid att undersöka varför denna hajp kring. Jag tycker att den verkar mycket bra och kommer säkerligen att utvecklas vidare till ett bra verktyg. Jag tror att för att man verkligen ska börja använda Siri eller Bixby så måste dessa fungera felfritt och blir först då en del av vardagen. Idag klarar appen dessvärre bara ”US English” så vi får hålla tummarna på att den kommer på svenska så småningom.